Cum facem sex protejat?

Sanatatea sexuala este nespus de importanta pentru orice persoana, desi in societatea noastra este adesea neglijata sau considerata taboo. Ea nu se limiteaza la prevenirea sarcinilor nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuala (BTS), ci include si luarea in considerare a aspectelor psihologice ale vietii sexuale.

Intr-adevar, este general considerat ca primul pas catre a avea grija de sanatatea noastra sexuala este sa ne educam despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite – asa ca o sa incepem cu asta. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea de metode contraceptive adecvate si prin informare despre simptomele si tratamentul bolilor cu transmitere sexuala. Hai sa ne uitam impreuna mai jos la diferite exemple de metode contraceptive, dar nu uita: Este important sa se discute deschis despre aceste consideratii cu partenerul sexual pentru a asigura ca amandoi sunteti confortabili cu actul sexual si va simtiti protejati. Nu numai ca acest lucru va va proteja fizic, dar studiile arata ca atunci cand ne simtim in siguranta cu un partener, experienta sexuala in sine poate fi mult mai „fructuoasa” 😉. De asemenea, poarta discutii sincere si deschise cu un medic sau specialist in sanatate sexuala pentru a te informa de metode de protectie adecvate tie si pentru a depista simptomele bolilor cu transmitere sexuala repede pentru a le trata. Pentru asta, un control regulat este intotdeauna recomandat – o data la sase luni pentru cei in relatii stabile de durata si o data dupa fiecare partener sexual nou pentru cei dintre noi care avem o viata sexuala... sa o numim mai „activa” 😉. Dar sa incepem cu metodele contraceptive:

Prezervativul masculin: Este posibil ca aceasta sa fie cea mai bine recunoscuta si raspandita metoda contraceptiva, oferind protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si reducand sansa unei sarcini nedorite. Utilizarea prezervativului poate imbunatati de asemenea experienta sexuala, prin cresterea lubrifierii si prevenirea iritatiilor sau infectiilor. Nu uita ca prezervativul poate fi folosit si cu un lubrifiant aditional (de ce crezi ca Durex le vinde impreuna?). Cu toate acestea, exista si cateva dezavantaje ale utilizarii prezervativului, cum ar fi reducerea senzatiei de contact direct cu partenerul. Unele persoane raporteaza o lipsa de intimiate prin folosirea acestuia. Dar stii ce reduce si mai mult intimitatea? Un nou-nascut. De asemenea, exista riscul de rupere sau alunecare in timpul actului sexual, motiv pentru care este recomandat sa folosesti prezervative de calitate si pe masura adecvata. Stiu ca prietenul tau vrea sa cumpere MAGNUM TROJAN negru cu striatii, dar daca are codul postal de Bucuresti, cel mai probabil se descurca si cu un Durex Real Feal. In general, utilizarea prezervativului este cel mai eficient mijloc de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si de prevenire a sarcinilor nedorite, dar este important sa alegeti o marime adecvata si sa-l utilizati corespunzator pentru a evita problemele de siguranta si pentru a te bucura de o experienta sexuala satisfacatoare. Apropo, daca ai o alergie la latex, exista alternative precum prezervative din cauciuc natural – gasesti de exemplu aici pe platforma noastra, shameless, stiu:

Prezervativul feminin: Precum cel masculin, prezervativul feminin este o metoda eficienta pentru a reduce sansa unei sarcini nedorite. In schimb, pentru a avea de asemenea un impact semnificativ in a reduce sansele bolilor cu transmitere sexuala, trebuie folosit impreuna cu prezervativul masculin. Are, insa, anumite avantaje privind modul de utilizare si rezistenta sa. Prezervativul feminin poate fi introdus in vagin cu cateva ore inainte de actul sexual, oferind o flexibilitate mai mare decat prezervativele masculine care trebuie aplicate inainte de actul sexual. Este fabricat din poliuretan, mai rezistent decat latexul si mai putin susceptibil la deteriorare din cauza temperaturilor ridicate sau a expunerii la uleiuri si lubrifianti. Pe de alta parte, este mai scump si mai dificil de gasit (probabil nu va fi disponibil la Mega-ul de la coltul blocului, dar e pe eMag). Este intr-adevar si mai greu de folosit si introdus – dar exista numeroase surse de informate pentru a invata cum sa il introduci corect – si aici te putem ajuta si noi. Contacteaza-ne pe chat si te putem indruma. Finally, pe langa faptul ca este putin diferit in felul in care este introdus, ofera si o senzatie diferita in timpul actului sexual, ce poate fi initial considerata ca o senzatie neplacuta pana te obisnuiesti cu el.

Metode contraceptive hormonale (pastile, plasturi, injectii si inele vaginale – NUVA RING): Ok, acum suntem in taramul metodelor pur-contraceptive, adica nu vor oferi protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Din acest motiv, acestea ar trebui intotdeauna utilizate impreuna cu prezervativul masculin (ramane regele). Desi pot fi foarte eficiente in a evita sarcini nedorite, impactul hormonal pe care il au necesita consideratie. Vorbeste direct si deschis cu medicul ginecolog privind decizia de a incepe un plan contraceptiv hormonal si asigura-te ca esti informata de efectele secundare pe care le poate avea asupra corpului tau. Inelele vaginale au un impact hormonal localizat asa ca pot fi o alternativa potrivita pentru anumite femei – poate chiar si pentru tine. Dar acestea necesita monitorizare regulata si, desi au un impact hormonal localizat, nu vin fara propriile efecte potentiale secundare. Asa ca, pe scurt: VORBESTE CU MEDICUL TAU!

Dispozitive intrauterine: Dispozitivele intrauterine, cunoscute si sub acronimul DIU, sunt dispozitive mici, in forma de T, plasate in uter pentru a preveni sarcina. DIU-urile sunt o alegere populara de contraceptie daca doresti o solutie de lunga durata si reversibila. Printre beneficiile utilizarii unui DIU se numara eficienta crescuta, efectele secundare minore, eliminarea necesitatii utilizarii altor metode de contraceptie (dar prezervativul tot ar trebui folosit!!!) si faptul ca sunt foarte eficiente si usor de utilizat. Cu toate acestea, utilizarea DIU-urilor poate fi asociata cu dureri si sangerari in timpul sau dupa plasarea dispozitivului. De asemenea, exista un risc crescut de infectii si alte complicatii daca dispozitivul nu este plasat corect sau daca o infectie apare in timpul utilizarii. De aceea, este important, din nou, sa discuti cu medicul optiunile de contraceptie si riscurile asociate inainte de a alege un DIU.

Asa, hai ca ti-am incetosat gandirea cu toate aceste lucruri, dar mai voiam sa zic un lucru privind sanatatea sexuala si impactul ei psihologic. Este important sa acorzi atentie adecvata si acesteia. Asta include asumarea responsabilitatii pentru alegerile sexuale si independenta fata de alegerile partenerului cu privire la sexul sigur. Este important sa fie inteles faptul ca fiecare persoana are dreptul de a decide ce se intampla cu propriul corp si sa se poata exprima liber si fara teama in ceea ce priveste dorintele si limitele sexuale. Asa ca siguranta si sanatatea ta sexuala sunt alegerile tale, sunt drepturile tale si sunt responsabilitatea ta! La fel ca la parcul de distractii unde trebuie sa fii „atat de inalta” sa te dai, asa si cu sexul: trebuie sa fii „atat de responsabila” ca sa te bucuri cu adevarat de experienta. Si cine nu vrea sa se bucure de sex?